четвртак, 15. август 2013.

Lovci na Zmajeve

     




Slika preuzeta sa www.npr.org
Da se odmah razumemo, nit sam ja Kaled Hoseini, nit su moji "junaci" blizu njegovih, jer porediti recimo Amira sa Betmenom, a Robina sa Hasanom bi bila uvreda i za Amira i za Hasana. Prijateljstvo koje su gajili Amir i Hasan u ovoj knjizi je zaista ogromnih razmera, kakvo liči da je i prijatljestvo Betmena i Robina, sa razlikom što će ovo drugo potrajati sve dok prvi put Robin ne ugrozi interese Betmena, kada će se ono, kao i sva prethodna prijateljstva Betmena, završiti.
 
Ipak, pronalazim određenu dozu sličnosti naših lokalnih junaka sa dečicom koja su opisana u knjizi, i koja su lovila zmajeve ulicama Kabula. Naime, dobro je poznata činjenica da je Avganistan jedan od najvećih izvoznika opijuma na svetu; opijuma koji se, kao što vrlo dobro znate, pravi od maka. A vrlo dobro znate i najnovija lokalna događanja koja se tiču maka.  
 
Imao je vaš autor ideju da kada ode na odmor iza sebe ostavi sva lokalna dešavanja, ali me naši junaci iz Gotham city-ja nisu pustili ni da odmorim. Jer brinuo sam ja tamo, drage moje i dragi moji, da li će guska iz prethodnog bloga biti sačuvana; brinuo sam, a sada vas sa setom obaveštavam da je guska pokojna. Guska je već odavno u supi, a naši junaci su dokazali ono što smo svi sumnjali; da ne mogu da sačuvaju ni nacrtanu gusku. 
 
Zašto su uopšte i uzimali na sebe organizaciju karlsbadske slave, kad znaju da su nesposobni, i što je možda još važnije, zašto su svašta obećavali Karlsbaždanima? U stvari znam odgovor na to pitanje.

Kakve li su to zmajeve lovili Betmen i Robin, ulicama Karlsbada, kad nisu uspeli da organizuju ni jednu, ruku na srce, ipak malenu manifestaciju, kakva je "Gibanicijada"? Ja sam, drage moje i dragi moji, vrlo dobro znao za sklonost našeg Betmena da povuče dobru buksnu, što je takođe sklonost i Robina, doduše dosta ređe nego što je to činio Betmen; ali da su prešli na teže opijate, e to je već i za mene novost. Mak očigledno nije više samo za gibanicu, a naši junaci, povedeni primerom svog stranačkog lidera, a pod uticajem maka iz gibanice, jure imaginarne zmajeve po Vološinovu, dok sve oko njih propada.
 
A jureći zmajeve uspeli su čak i da, zajedno sa svojim saradnicima, isprovociraju šaku dobroćudnih bakica, koje svake godine, iz ljubavi prema svom selu, umese gibanicu za Ginisa. Deluje nemoguće da je neko, iole sposoban, uspeo da zaradi udarac oklagijom od žene koje izgleda kao da mrava nije u životu zgazila; ali mnoge stvari su delovale nemoguće u našem mestu, a sad su sasvim izvesne...
 
Ali ne zaustavljaju se tu naši hrabri lovci na zmajeve, jer nije njima dovoljno da upropaste Karlsbadsku slavu. Bočarska je već istorija, i njome je zadovoljan samo Ajgirče, a sada hitaju i ka našoj. Ne znam da li ste primetili da nam se slava više i ne zove kao do sada, i pretpostavljam da niste ni razmišljali zašto. Nisam ni ja, dok mi jedan, kako oni vole to da kažu, insajder, nije skrenuo pažnju. Naime, novo ime slave je zaštićeno, a vlasnik je upravo naš vrli Betmen. Pa tako, drage moje i dragi moji, "Velikogospojinski dani" odlaze u istoriju, a sada dobijamo "Gospojinu", sa novim zanimljivim logom, za koji ćemo morati da plaćamo korišćenje još dugo nakon što se Betmen skloni sa pozornice. Bravo za Betmena, prvi put u životu će neko njemu biti dužan, a ne obrnuto, jer od mog poreza i samodoprinosa njemu ne dam ništa! Ali nema to baš ni mnogo veze, i ovako će ovu manifestaciju naš Betmen preseliti preko puta Tise, pa nek mu oni plaćaju za korišćenje loga i imena, jer ja ne dam!

Ali ipak, osmisliti naziv, i staviti ® na njega, a sa druge strane organizovati jednu manifestaciju veličine "Gospojine", nije isto. Drage moje i dragi moji, valjda svi znate da je ovo drugo mnogo teže. Ovo drugo je izuzetno teško, naročito kada u tome uopšte nemaš iskustva, kao što ga nema naš Betmen, jer se do sada dotični uspešno krio od organizacije, ispijajući hladno pivce u bašti svog bečejskog prijatelja, kome je namestio baštu na najboljoj lokaciji. A kome ćeš sada poveriti organizaciju svemoćni Betmene?

Keba Krabi, koji je već z....o sve što se moglo z......? Robinu, na kog možda ponovo počne da deluje mak iz štrudli proizvedenih u rodnom mu selu, pa se sve završi kao i u Karlsbadu - oklagijom? Novopečenom prvaku TONB-a, igrom slučaja i kumu, koji u turizmu ima iskustva koliko i ja u lovljenju zmajeva, pa da se ponovi negostoljubivost poput one Grofa Rohoncija? Ili će se možda za sve pobrinuti ona koja ima zaduženje da drage nam goste ne napadaju komarci? 'ajde baš da vidimo kako će to ispasti...

A već vidim da gore i nije moglo. Nema više Cezara da, poput ministra saobraćaja, zaskoči neku dobro pozicioniranu bakutu, koja posle namakne novac za organizaciju "Gospojine", i odmah nema ni programa. Fahreta i Aki (imena slična onim iz gorepominjane knjige) su potpisani i plaćeni davno, još od strane Cezara, što naravno napredni partneri ne znaju, dok svi ostali izvođači zajedno koštaju koliko i organizacija koncerta Ivana Gavrilovića u bašti jednog seoskog kafića koji Betmen ima nameru da preotme. A obećavani su avioni i kamioni! Ove godine je inercija učinila svoje, i program je zakrpljen novcem koji je, U ZNOJU, zaradio Cezar; a šta li će biti od sledeće godine?

Ipak, jedno je sigurno. Alibi je već obezbeđen tako što je, verovatno opet pod uticajem štrudle sa makom, Betmen izjavio u policiji da Cezar i Namrgođeni spremaju sabotaže za "Gospojinu". Betmene, možda je vreme za rehabilitaciju, jer ovo već prevazilazi granice zdravog razuma. Opusti se, kome si ti prijatelj njemu neprijatelj nije ni potreban. Sam ćeš ti sve izsabotirati... Na kraju krajeva, i ovako će sledeća "Gospojina" biti ispred tvog kafića, ili možda u drugom Bečeju, koji te već tradicionalno bolje plaća. A tamo ti ni pozdravni govor možda ne bude problem, a za ovu godinu se nadam da već spremaš isti, i sigurno te očekuju ovacije...

Ipak, možda se spas nađe u poljo-sajmu, koji organizuje prikriveni LDP-ovac, takozvani Vatreni Barjaktar, jer ukoliko se poljoprivredna proizvodnja u našoj opštini na vreme prebaci na proizvodnju maka, u tome postoji velika šansa za razvoj; a i Betmen i Robin će sigurno delovati srećnije i nasmejanije.

I za kraj, moram se još jednom izviniti Kaledu Hoseiniju, što sam uopšte pokušao da napravim nekakve paralele sa njegovim i mojim likovima. Jasno vam je valjda svima, drage moje i dragi moji, da likovi nemaju veze jedni sa drugima. Ali ipak, jedna dobra stvar se može izroditi i iz ovoga, i od srca želim da se to već jednom desi. Da se desi da, poput Amira i Soraje Džan, Keba Kraba i Mosquito girl konačno nađu sreću.

Takođe želim i da šteta od jurenja zmajeva koje, s'vremena na vreme, vide i pojure naši lideri prouzrokuje što manju štetu lokalnom virtšaftu tokom "Gospojine". Ali to iz ovog ugla deluje malo verovatno, i bojim se da ćemo prisustvovati poslednjoj "Gospojini".

Pročitajte Lovca na zmajeve, sjajna knjiga! Na žalost ova "Gospojina" će biti sve samo ne sjajna... Avganistan je uništen, a slutite i šta čeka "Gospojinu" i naše malo mesto...