среда, 3. јул 2013.

Karlsbad Pobeđuje (ili džaba ste krečili)

ANOTACIJA

Pre nego što nastavimo sa našim serijalom, želeo bih da ovim putem zahvalim našem već pominjanom Robinu, koji pored redovnih svakodnevnih obaveza, kojih je zasigurno mnogo ("Venecija" - whiskey - tolerancija) nalazi vremena da se bavi i ovim blogom; drugim rečima da na njega odgovara. Zaista imponuje kada jedna takva veličina pokušava da izimitira stil kojim se služim, i na jedan (ne)stručan način pokušava da pravi zanimljive paralele, uz svesrdnu pomoć velikog maga PR-a.
 
Ipak, iako je ovim činom mom blogu dat značaj, moram priznati da mi nije drago da se "odgovor" toliko naslanja na blog Istinski Preokret, iz prostog razloga što smatram da imam autorska prava na ovaj blog, a "odgovor" je ništa drugo do nestručna imitacija ovoga što vi sada čitate.
 
Sadržaj nećemo komentarisati, jer iako pretpostavljam da je namera autora bila da vrati istom merom, bojim se da nije vratio na pravu adresu, jer vaš autor zaista ne zastupa nikog u svom blogu, na veliku žalost Robina i žene koja rasteruje komarce, već samo na satiričan način pokušava da prikaže svoju viziju događaja u našoj maloj varoši; iako moram priznati da na prošlim izborima jesam zaokružio Cezara.
 
Ali rekao bi naš narod, "Ko o čemu, kurva o poštenju"; ili drugim rečima, dok je Robin našao za shodno da brani svog saradnika sa crnim plaštom, gotovo je izvesno da su ili obojica učestvovali u mahinacijama koje pominju, ili su u tome čak prednjačli, pa sad po sistemu "drž'te lopova" pokušavaju da prikriju tragove; sistemu koji je veoma blizak njihovim novim koalicionim partnerima. Jer ipak čovek koji za Betmena tvrdi da je pošten, i da hoće da napravi red, ili ima iskrivljenu sliku stvarnosti, ili se uvukao toliko duboko (plašt mu je malo zasmetao) da je izgubio kontakt sa stvarnošću; za Betmena to ne mogu da kažu ni njegovi najbliži, a kamoli neko drugi, neko ko je potrošan.
 
No, vratimo se mi našim aktuelnim temama...
 
La región de Karlsbad es conocida por sus baños terapéuticos.
Budućnost - Karlovy Vary
Slika preuzeta sa www.sachsen.de
Ovog puta bavimo se neobičnom grupom ljudi; grupom kojoj igrom slučaja pripada i gorepominjani. A on, i svi koje ćemo pominjati, ili potiču, ili još uvek tavore, u Karlovoj Banji - Karlsbadu.

Još davnog leta Gospodnjeg 2006. kada je mladi trijumvirat tek formiran, kao jedan od ciljeva koji se našao pred tom tada veselom družinom jeste bilo pročišćavanje redova; ili drugim rečima vraćanje Karlsbadovaca tamo gde im je i mesto, iz prostog razloga što je i neukima već bilo jasno da to poveće severno selo svoje probleme rešava nauštrb ostatka opštine; i tako već generacijama, sve zahvaljujući dobrom pozicioniranju njihove elite.

Kod Srba je tako, jednostavno mora da se zna ko je glavni, a iako veći, lepši i na boljem mestu, naš gradić to nije bio, a da bi se napredovalo tome se moralo stati na kraj. I tome su, poučeni prethodnim iskustvima, na kraj pokušali da stanu baš trojica već pominjanih. Kažem pokušali, jer to nikako nije bio lak zadatak, a na kraju će se ispostaviti i kao, na žalost, nemoguć.

Na žalost, jer nas bliža istorija uči da Karlsbadovci ne mogu doneti ništa dobro nikom osim sebi, što se pokazalo kada je Mali Baba sela iz senke bio Croativan, i sveo lokalnog keramičkog giganta na cifru od 500 slabo plaćenih i nezadovoljnih radnika, dok je od giganta od kog je živela čitava opština ostalo samo ime.

To se pokazalo i kada je lokalni večiti Knez od Karlsbada, koji je promenio toliko partija da više ni sam ne zna gde je član, napravio ogroman dug u mesnoj uniji; dug koji je bio toliki da čitava opština i dalje ima problem sa vraćanjem istog, ali bitno je bilo da karlsbadski football club nadmaši vološinovski, što je bila samo jedna od akcija dotičnog.

A isto to se pokazalo i kada je baš vološinovski fudbalski klub gostovao u Karslbadu, jednog lepog prolećnog dana pre dve godine, i kada je isti dočekan kao Crvena Zvezda ili Partizan na gostovanju FK Prištini ili Dukađiniju; a čitav stadion skandirao pogrdno baš ljudima koji su sklonili njihove primaše, ljudima iz trijumvirata, i naravno, uspaljenoj predsednici našeg kluba.

Pokazalo se i na primeru Karlsbadskog Kulturnog Centra, koji smo svi mi otplatili već bar tri puta, a onaj, ko Skadar na Bojani, izgleda ko Bejrut 80-ih godina prošlog veka, pa vi sami procenite gde su se te pare slile.

U stvari, mogu i ja da vam kažem. Slile su na račun partije večitog Ministra u svim Vladama, a kasnije je tim novcem kupljen cenzus na lokalu, na izborima 2008., što je bio i jedini način da partija dotičnog Ministra pređe cenzus.

A i još neki, povrtarske struke, bi teško prešli cenzus na svoje ime, pa se zato prikače, i iz prikrajka vrebaju šansu za napad na pomoćničko mesto, iako ga ničim nisu zaslužili. Ali koga briga za zasluge, bitno je poreklo, to jest, plava krv Karlsbadska.

Zbog ovih, a i mnogih drugih, razloga moralo je doći do čišćenja, i za čudo to je dosta dobro i funkcionisalo u prvom zajedničkom mandatu trijumvirata; mandatu u kom je još uvek vladala sloga. Međutim, došli su novi izbori, a trijumvirat se razdvojio u pokušaju da se zahvati veći broj birača, i to je odmah moralo dovesti do kompromisa; kompromisa zbog kojih će svi kasnije zažaliti.

Nećemo se više vraćati na međusobno zabadanje noževa u leđa članova trijumvirata, jer ta priča je već ispričana. Rezultat njihovih kompromisa mnogo je gori po sve nas, i što je još važnije, po mesto u kome živimo!

Rezultat njihovih kompromisa je da se Mali Baba ponovo nešto pita, a već se pokazalo da to nikako nije dobro.

Rezultat je da je Karlsbadski Knez ponovo aktuelan, i ponovo se šepuri ulicama Karlsbada, u pratnji članova partije večnog nam Ministra.

Rezultat je da su sva četiri asistenta koje naš polu-pismeni proćelavi glavešina ima iz Karlsbada, a neki od njih su, Bogami, još manje pismeni od precenika.

Takođe, chief of staff našeg precenika, kog smo već pominjali gore u nekom malo drugačijem (falsifikatorskom) kontekstu, je takođe Karlsbadžanin. A na našu žalost, tu se spisak ne završava...

Naprotiv, i svi ostali gorepominjani su se vratili na scenu, i zauzeli sve bitne funkcije, a to verovatno uz pomoć zaista lepe pravnice/predsednice kluba, koja ruku na srce nije iz Karlsbada, ali jeste iz neposredne blizine, i samim tim je kontaminirana njihovim uticajem.

I sad pitam ja vas dragi sugrađani, da li smo mi, iz bilo kog dela Vološinova da ste, nenormalni? Da li niko, baš niko, od nas nije kadar da obavlja pomoćničku funkciju, ili neku drugu od gorepominjanih funkcija, pa da za to mora da nam dolazi neko iz severne banje da nas uči? Da li nas to možda ljudi koje smo birali smatraju za budale kad na sve funkcije dovode ine?

A možda i najvažnije pitanje, dragi vološinovčani, jeste da li ste spremni da sve pare od poreza koje ostaju u lokalu, a kojih je sve manje zahvaljujući večitom Ministru u svim Vladama, pustimo da oteku na sever; oteku u izgradnju njinog spa centra od kog mi nećemo imati nikakve koristi? Zamislite kako će se tek tad kupovati ne samo izbori, nego i sve ostalo, jer spa Karlsbad je mnogo veći projekat od skadarskog centra kulture, a naravno radi ga ista partija, koja je igrom slučaja najjača baš u Karlsbadu.

U stvari ne morate da zamislite, to se i desilo na prethodnim izborima, pa su tako mlađini puleni prošli na novac od spa centra, ljigaši na "čiste" pare iz lažnih projekata, a vadikavi na šlihtanje trijumviratu, u čemu nisu bili jedini. Na žalost, sve je izvesnije da će tako biti i dalje...

Zbog svega toga čuvenom trijumviratu imam da poručim sledeće: Džaba ste krečili, Karlsbad opet pobeđuje! a vi sad sva trojica razmislite šta ste uradili našoj varošici pustivši ove da se opet domognu pozicija.

I u ime svih nas što smo za vas glasali vam kažem SRAM VAS BILO!