субота, 22. јун 2013.

I mi Konja za Trku Imamo! Tačnije, po Banatski, bar Četiri...



Preuzeto sa www.objaveforum.com


 
Dragi čitaoci, a naročito vi koji ste mislili da su četiri jahača apokalipse samo mit, reći ću vam samo da ste se grdno prevarili.

Verovali vi ili ne, novobečejci u zadnje vreme imaju priliku da se uživo uvere u postojanje gore pomenutih. Svakakvi su se rađali kraj naše lepe reke, ali ovakvi teško da su do sada isplivali; a sve zahvaljujujći već pomenutoj ljubavi prema zaštićenim zdanjima...

Stari ljudi kažu da niko ne može da te z..... kao što možeš sam sebe, i naš Novi Bečej je idealan primer za dokazivanje ove floskule; idealan primer jer za koga god da je narod na izborima glasao, ovakvom se vođstvu nije ni mogao nadati, a kamoli isto želeti.

Jer ko bi normalan mogao poželeti da se seoskom ekonomijom bavi čovek... Morao sam da precrtam čovek, i ne mogu da nađem pravu reč za dotičnog, jer, složićete se, makar iz estetskih razloga ne bi smeo da radi ništa javno; a šta je, zaključite sami!

Ali čak i da po strani ostavimo estetiku, koja svakako jeste važna ali ne i presudna, ko bi poželeo da lokalni wirtschaft vodi neko ko je zvanični prodavač magle; i ko je već upropastio lokalnu radio stanicu?

Od čega je do sada živeo dotični gospodin, izuzimajući njemu berićetni period "privatizacije" lokalne radio stanice, ako ne od prodavanja magle? Jer šta se desilo sa silnim "projektima" kojima se hvali seoski dobošar? Projekti bi trebali da donesu neku korist lokalnoj zajednici, a projekti dotičnog donose korist samo njihovom autoru; a šta je to nego prodavanje magle. Ali ja nešto ne mislim da je to bio uslov za sticanje titule lokalnog Mlađe.

Pre je dodeljena titula bila pusta želja dotičnog gospodina, a sa željama on itekako zna! Naročito kada se na želje dodaju još i čestitke i pozdravi. E tu je naš ekonomista pravi maher, a slušaoci lokalnog radija (ne)znaju zašto. Naime, slušaoci nisu znali da, plaćajući radijsku rođendansku čestitku svom detetu, oni zapravo finansiraju našeg novopečenog maga ekonomije, i njegovu lepšu polovinu. Tačnije, nisam baš siguran da je još uvek njegova lepša polovina...

Ipak, na moju veliku žalost, ne mogu da kažem da je najveći prodavač magle u Istinskom Preokretu gore pominjani. Ne mogu jer drugi jahač apokalipse tu titulu suvereno drži; a drži je jer ni on sam ne zna kako se nalazi tu gde se nalazi, a ni mi svi zajedno sa njim.

Kako inače objasniti da neko ko se proslavio ČITANJEM reklama na već pominjanom radiju, i čiji je najveći životni uspeh narandžasti pojas (peti dan) u karateu, uspe da dođe do poslaničke klupe? Predrasude na stranu, nije sramota raditi bilo koji posao, ali čitanje je namerno napisano velikim slovima, jer da dotični gospodin nije bukvalno čitao reklame, bojim se da bi iole ozbiljniju rečenicu teško uspeo da sastavi, što dokazuje "čestim" javljanjem u Sobraniju.

Ali eto, on je možda i živi primer kako se u Srbiji stiže prvo do Diplome, jer se onaj o kom pričamo mučio i sa osnovnom školom, a kamoli sa fakultetom; a onda i do pozicije, a to se naravno desilo "udajom" u pravu porodicu. Sve u svemu, takav ne bi trebao da predstavlja ni svoju zgradu, a kamoli državu, ali ponavljam još jednom, sami smo krivi; a zemlja nam je onakva kakvi smo mi. A sada, kad dotični namiri sve svoje "kadrove", ode nam niz Tisu sve čime se grad budućnosti ponosio.

Krivi smo i što jedinim profitabilnim javnim preduzećem upravlja uvećana verzija prvog pominjanog u ovom blogu, pa je samim tim i to preduzeće postalo gubitaš. Kako i ne bi kad dotični gospodin upravljač deli građane na one prvog, i one drugog reda.

Klasifikacija je poprilično jasna, jer u prvi red građana spadaju on, njegov kum, i svi njima bliski ljudi; a privilegija koju imaju jeste neplaćanje komunalija. Kada se zna da se ovo preduzeće bavi upravo komunalnim delatnostima, i da odatle dolazi sva zarada, a zarade je bilo kada je dotični preuzeo firmu iako je sada nema, onda je svima jasno zašto, i na koji način, gubitci nastaju. Na kraju krajeva, uništavanje preduzeća mu je porodična tradicija!

Takođe, mora se uzeti u obzir i to da kum dotičnog gospodina konstantno širi svoj spahiluk novim dvorima, što automatski znači i više objekata za koje se komunalije ne plaćaju, a samim tim i dug ovog javnog preduzeća proporcionalno raste.

Ipak, da upravljač može da razmišlja o nečmu drugom osim o hrani, ova firma bi, ne zahvaljujući njemu, možda i imala neku šansu. Ovako, i ovoj do skoro profitabilnoj firmi se crno piše, a crno bi se pisalo i konju kojeg bi eventualno uzjahao naš dežmekasti/kovrdžavi direktor, te stoga neću reći da je on jahač apokalipse, iako mi to kvari koncepciju cele priče.

A šta tek reći za crnilo koje očekuje delatnost koju je strategija održivog razvoja prepoznala kao najznačajniju za napredak našeg gradića? Šta reći kad ovom delatnošću upravlja jedini zaduženiji čovek od kuma komunalnog lidera.

Kada bi svako rešio probleme u svojoj kući, problema u svetu ne bi ni bilo, reče jedan pametan čovek; a onaj koji se u naše ime bavi razvijanjem turizma nije rešio ni jedan problem ni u svojoj kući, a kamoli u našoj varoši. Ali je bar vedrog duha, i uvek nasmejan, uglavnom zahvaljujući pozamašnim količinama viskija koje konstantno ispija sa lokalnim Knezom retke kose, kako sam već onomad rekao, u budžaku kafane koju vodi melenački guru ugostiteljstva.

Ipak, o motoru razvoja lokalnog turizma baš i ne moramo mnogo da brinemo. Ne moramo da brinemo jer sad već svi znamo koliko brzo naš lokalni Knez, iskošenog pogleda, istroši svoje bliske ljude. A istroši ih jer mu se zamere u kolekcionarskim ili ugostiteljskim poduhvatima; i uzimajući u obzir koliko je bina bila odmaknuta od fudbalskog restorana kraj Tise prilikom puštanja sveća, jasno je da će, uskoro, niz Tisu otploviti i turistički mag.

Tako da, dragi čitaoci, a naročito vi koji ste mislili da su četiri jahača apokalipse samo mit, reći ću vam samo da ste se grdno prevarili; a prevarili ste se i vi koji ste mislili da ih kod nas ima samo četiri! Jer ipak je Novi Bečej mesto gde se održava "Konjijada", i barem nam konja ne fali. Samo, na našu veliku žalost, kvalitetnih jahača imamo vrlo malo.

Zato, hvala Bogu, jahača apokalipse imamo kolko god hoćeš, i njima ćemo se baviti već u sledećem blogu...